naambordje van nederlandse kinderliedjes met muziek kinderliedjeswebsite In de OvertuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit !


Kinderliedjes met beginletter:

       
       
       
       
       
       
       
       

Categorieën:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Weblog kinderliedjes

Liedje van de week - februari


<<   Zoek liedje Weblog Gastenboek   >>


<  januari               maart  >februariIk woon in een huis, heel dicht bij de zon

Het liedje Ik woon in een huis, heel dicht bij de zon komt uit Radio Lawaaipapegaai (1976-1978). De tekst is van Burny Bos, de muziek van Joop Stokkermans.

Marijke had het opgenomen op een casettebandje en we zijn het onze hele jeugd door blijven zingen.

Mijn oma woonde in een flat, en daar vonden wij het ook reuzeleuk om op het knopje van de lift te drukken. Ze woonde alleen geen veertien hoog, maar vier hoog (op de D-gaanderij), dus dat knopje zat binnen bereik.

In de liftdeuren zaten ronde raampjes, die naar beneden gleden als je omhoog zoefde. Altijd een goed moment om dit liedje in te zetten.

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: liedjes Radio Lawaaipapegaai met een I.

(week 4)
We maken een kringetje van jongens en van meisjes

Het kinderliedje We maken een kringetje van jongens en van meisjes leerde ik op de kleuterschool.

Ik kan me herinneren dat we het eens met alledrie de kleuterklassen zongen in de hal. Misschien bij het einde van een schooljaar, een jubileum of een andere feestelijke gelegenheid.

Het is ook typisch een liedje dat je met een grote groep kunt doen, waar alle kindjes bij betrokken zijn en contact maken met de kindjes naast hen in de kring.

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een W.

(week 4)
Lang zal hij leven

Samen met 'Er is er een jarig' hoort Lang zal hij leven tot de meest bekende verjaardagsliedjes van Nederland.

In de Nederlandse Liederenbank is hij vanaf de jaren '30 van de twintigste eeuw te vinden, maar het verjaardagsliedje is mogelijk nog veel ouder. Bij Marijke thuis in haar jeugd werd het in ieder geval al gezongen bij verjaardagen.

Wij zongen er altijd nog een aantal liedjes achteraan (zoals 'O, wat zijn we heden blij') - en natuurlijk hoorde er een versierde stoel en slingers in de kamer bij. 's Avonds mocht de jarige kiezen wat we zouden eten en als toetje kwam steevast de traditionele zelfgemaakte griesmeelpudding met bessensap op tafel. Hieperdepiep...!

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: kinderliedjes met een L (of bij de verjaardagsliedjes).

(week 3)
Het wiegje is niet langer leeg

Het gedichtje Het wiegje is niet langer leeg is geschreven door Harriet Laurey. Het stond in het babyboek dat mijn moeder voor ons bijhield over ons eerste levensjaar.

Deze schattige babygedichtjes zijn vrij uniek, omdat ze alle belevenissen uit zo'n eerste jaar treffend en lief tegelijk onder woorden brengen: het wiegje dat klaar staat, een naam krijgen, je eerste tand, de eerste stapjes en je eerste verjaardag.

Mijn broers hadden een album met een blauwe kaft, mijn zusje en ik met een gele. De eerste vier gedichtjes kende ik uit mijn hoofd, dus we moeten het album met enige regelmaat hebben bekeken.

De teksten van deze kindergedichtjes zijn te vinden op: Nederlandse babygedichtjes.

(week 3)
Katje poesje Nelletje, waar ben je toch geweest?

Het kinderliedje Katje poesje Nelletje stamt uit Marijkes jeugd, wellicht van haar moeder of uit een boekje.

Een uiterst merkwaardige liedtekst... Het is toch vreemd dat je een kat die zich verbrandt, bestraffend toespreek met "foei poes, het is een schande"! Maar Marijke zong het braaf, want dat waren kinderen in die tijd...  ;-)  (naar haar eigen zeggen).

In augustus 2014 attendeerde iemand in het gastenboek mij er op, dat dit liedje ook wel bekend is met 4 extra slotregels:

      Ik heb nog in mijn laatje
      een naaldje en een draadje
      en ook een lapje poezevel
      waar ik jou knapjes mee verstel.

Dit einde maakt duidelijk dat het gaat om een pop en niet om een levende kat. Dat zou de vreemde tekst wel ietsje begrijpelijker maken. De lappenpop heeft in de wastobbe gezeten, is te drogen gelegd op de kachel - en het leed is geschied..! Snel dit liedje inzetten!

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: kinderliedjes uit grootmoeders tijd met een K.

(week 2)
Hak en teen en hak en teen

Het dansliedje Hak en teen leerden we tijdens de lessen volksdansen. Deze werden indertijd gegeven in het culturele centrum Ulvete in Ulft, door Truus, Roos en Corrie.

Een vriendin van m'n moeder, die daar bij een blokfluitgroep speelde, hoorde ervan. Haar dochter, mijn zus en ik gingen toen op volksdansen (bij de kindergroep) en nog enkele andere kinderen uit mijn klas.

Ik kan me herinneren dat één wand van de zaal was bedekt met spiegels en dat er zo'n grote bandrecorder in de hoek stond, met grote spoelen die je zag ronddraaien als de muziek speelde.

Ik geloof dat we er een of twee jaar op hebben gezeten. Enkele jaren later vertrokken Truus en Roos naar Griekenland, waar Roos nog altijd wandelvakanties organiseert op het eiland Thassos.

Tekst en muziek van dit dansliedje zijn natuurlijk te vinden op: kinderliedjes met een H. Daar is ook een beschrijving van het dansje te vinden.

(week 2)
Amsterdam, die grote stad

Het kinderliedje Amsterdam, die grote stad is in de negentiende eeuw opgetekend uit de volksmond. De ouderdom en herkomst van het liedje zijn onbekend.

Marijke leerde het in haar jeugd uit een liedboekje of van haar moeder. Ik leerde het op mijn beurt in mijn jeugd, waarschijnlijk van mijn moeder.

De inhoud is natuurlijk ongelooflijk Nederlands. Een liedje over Amsterdam, over het hoogstandje dat die stad op palen is gebouwd (alleen al het Paleis op de Dam staat op 13.657 palen) - en natuurlijk over wie dat allemaal moet betalen... Zuinigheid met vlijt blijft een Nederlandse deugd!

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: kinderliedjes met een A.

(week 1)
Fivolala fivolala

Het kinderliedje Fivolala fivolala leerde Jeroen op de kleuterschool in Soest.

Hij kwam er op een dag mee thuis en kon het zo goed zingen, dat Marijke de cassetterecorder heeft gepakt en een opname heeft gemaakt.

Hoe je het schrijft is altijd een vraag gebleven. Is het nou fivolala, fifolala, vifolala of toch vivolala? Bij fantasieteksten is werkelijk alles mogelijk!

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een F.

(week 1)
Veel zingplezier!
tekst weblog: Rozemarijn.
<  januari               maart  ><<   Zoek liedje Weblog Gastenboek   >>


  Naar boven             www.overtuin.net  


Volksliedjes       Popliedjes       Dutch children's songs

Home       Zoek       Links       Oproepjes       Gastenboek       Colofon