naambordje van nederlandse kinderliedjes met muziek kinderliedjeswebsite In de OvertuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit !


Kinderliedjes met beginletter:

       
       
       
       
       
       
       
       

Categorieën:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Weblog kinderliedjes

Liedje van de week - maart


<<   Zoek liedje Weblog Gastenboek   >>


<  februari               april  >maartOpa Bakkebaard heeft een huisje

Elke avond voor het slapen gaan, zongen mijn ouders kinderliedjes voor ons op de rand van ons bed. Mijn vader met een lage bromstem en mijn moeder verzon vaak ter plekke een tweede stem.

Het liedje Opa Bakkebaard heeft een huisje behoorde tot mijn favorieten. Het was lekker lang, en je kon als kind allerlei werkzaamheden verzinnen, knusse of grapppige.

Het lied is van de onvolprezen Herman Broekhuizen, die vele kinderliedjes schreef voor het radioprogramma Kleutertje, luister. Terwijl tientallen van zijn liedjes heel bekend zijn geworden (van Elsje Fiederelsje en Onder hele hoge bomen tot Een treintje ging uit rijden en Helikopter), weten maar weinig mensen dat hij ze schreef.

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een O.   Enne... vergeet bij het naar bed gaan je slaapmuts niet! ;-)

(week 4)
In de winkel van Sinkel

Het versje In de winkel van Sinkel is alles te koop, is eigenlijk een reclamerijmpje. Mijnheer Sinkel bedacht het bij de opening van zijn warenhuis in Amsterdam in 1839.

Het is haast ongelooflijk dat wij als kinderen dat rijmpje 150 jaar later nog steeds konden opzeggen! Het moet indertijd enorm zijn aangeslagen en blijvend deel uit zijn gaan maken van de orale cultuur van liedjes en rijmpjes.

Misschien ook omdat het ietwat ongegeneerde en daardoor grappige einde voor kinderen iets ondeugends heeft.

De tekst van dit versje is te vinden op: oude rijmpjes met een I.

(week 4)
Ik ben Jip, ik ben Janneke

Het kinderliedje Ik ben Jip, ik ben Janneke ken ik van een elpee of bandje.

In de zomervakantie kwamen de kleinkinderen vaak bij onze achterburen logeren. Wij speelden wel met ze, al waren ze een paar jaartjes jonger dan wij. Mijn vader had het gaas van het scheidingshek tussen de naaldbomen in de achtertuin (in het hoekje van de tuin) verlaagd, zodat wij er overheen konden stappen.

Op een gegeven moment draaiden ze een langspeelplaat of cassettebandje met dit liedje. Misschien heb ik het maar één keer gehoord, maar ik ben het altijd blijven zingen. Althans: de eerste vier regels, de rest heb ik later van het internet geplukt.

De tekst van dit liedje is te vinden op: Tv-tunes van kinderprogamma's.

(week 3)
Sss, ik kruip op de grond en ik maak je bang

Het liedje Ik kruip op de grond en ik maak je bang komt uit het radioprogramma Radio Lawaaipapegaai (1976-1978). De tekst is van Burny Bos, de muziek van Joop Stokkermans.

Marijke had het opgenomen op een casettebandje. Ik heb een stukje van die originele opname onder het liedje gezet. Leuk om de karakteristieke stem van Wieteke terug te horen!

Ik kende het liedje wel, maar kan me niet herinneren het vaak te hebben gezongen. Ik vond al dat ongediert maar niks...

Bladmuziek en mp3 zijn te vinden op: liedjes uit Radio Lawaaipapegaai met een I.

(week 3)
Een twee kopje thee

Het liedje: Een twee kopje thee is een echt kaatseballiedje.

Het werd gespeeld met twee ballen, de uitleg staat onder de bladmuziek. Marijke speelde het vaak op het schoolplein - soms was het touwtjespringen een tijdje 'in', soms kaatseballen, dan namen alle meisjes een netje met drie ballen mee naar school.

Marijke ging vaak eerder van huis om nog een kwartiertje te kaatseballen met klasgenootjes voor de schoolbel ging. De middagpauze duurde van 12 tot 14 uur (dan werd er warm gegeten) en ook dan ging ze weer eerder van huis.

Het was 25 minuten lopen naar de school op het kerkplein. Dat was nog in de tijd dat je onderweg langs de smid kwam, die paarden aan het beslaan was, en dat in een zijsteegje een ijsmakerij zat, die ijsblokken maakte voor de vishandel en de slager. Zo kunnen liedjes van vroeger een sliert aan herinneringen boven brengen!

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: oude kinderliedjes met een E.

(week 2)
Hoofd schouders knie en teen

Het kinderliedje: Hoofd schouders knie en teen leerde ik in de eerste kleuterklas van juffrouw Grievink.

Annemie Grievink was een heel jonge juf, net klaar met haar opleiding - maar dat hoorde ik pas later van mijn moeder, dat heb je als kind niet door. Ze had krullend haar en was een vrolijke juf. Ik weet nog dat ik haar als kleuter heel lief vond.

We deden dit liedje wel eens met een groep kinderen op het schoolplein, bij een schoolfeest, zoiets staat me bij. Ik geloof niet dat ik het thuis veel gedaan heb, het is typisch een liedje dat leuk is in een groep.

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: kinderliedjes met muziek met een H.

(week 2)
Twee violen en een trommel en een bas

Het kinderliedje Twee violen en een trommel en een bas is niet zo bekend - in de Liederenbank komt het geheel niet voor.

Ik heb het in m'n jeugd wel eens langs horen komen, maar heb er verder geen herinneringen aan. Marijke kende het niet, ook niet van de kweekschool.

Waar dit liedje nou weer vandaan komt, is dus weer eens een raadsel.

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een T.

(week 1)
Naar bed, naar bed, zei Duimelot

Het vingerversje Naar bed, naar bed, zei Duimelot ken ik uit m'n jeugd en Marijke op haar beurt uit haar jeugd.

Het is al een oud rijmpje, het werd in de negentiende eeuw opgetekend uit de mondelinge overlevering.

Er bestaan veel varianten op het vingerrijmpje en veel aanduidingen voor de verschillende vingers (Duimeloot, Slikkepotje, Korte knaap, enz.). Maar steeds worden alle vingers van de hand van de duim tot de pink aangewezen tijdens het opzeggen van het versje.

Tekst van dit rijmpje is natuurlijk te vinden op: rijmpjes en versjes met een N.

(week 1)
Veel zingplezier!
tekst weblog: Rozemarijn.
<  februari               april  ><<   Zoek liedje Weblog Gastenboek   >>


  Naar boven             www.overtuin.net  


Volksliedjes       Popliedjes       Dutch children's songs

Home       Zoek       Links       Oproepjes       Gastenboek       Colofon