naambordje van nederlandse kinderliedjes met muziek kinderliedjeswebsite In de OvertuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit !


Kinderliedjes met beginletter:

       
       
       
       
       
       
       
       

Categorieën:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Weblog kinderliedjes

Liedje van de week - januari


<<   Zoek liedje Weblog Gastenboek   >>


<  december               februari  >januariMaantje tuurt, maantje gluurt

Het slaapliedje Maantje tuurt, maantje gluurt is geschreven door H. Bruining, met muziek van H.J. den Hertog.

Dit tweetal kennen we ook van andere kinderliedjes, waaronder: 'Och moeke, hoor eens even / een pop had ik zo graag' (in: 25 liedjes om op het gehoor te zingen, 1900) en 'Daantje zou naar school toe gaan' (in: Kun je nog zingen, voor jonge kinderen, 1914).

Eigenlijk hoort het liedje niet bij deze verzameling van liedjes uit onze jeugd - want we kregen het opgestuurd toen de website Kinderliedjes net online was gegaan. Maar Marijke meende zich het héél vaag te herinneren uit haar jeugd en Marjolijn ging het voor haar kinderen zingen - en zo werd dit schattige liedje eenvoudigweg alsnog opgenomen in ons repertoire.

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: oude kinderliedjes met een M.   Slaap lekker!

(week 4)
Klikspaan, boterspaan

Ik zal het liedje Klikspaan, boterspaan als kind wel van m'n moeder hebben geleerd, want zij meent het uit haar jeugd van het schoolplein te kennen.

Ik herinner me dat m'n zus en ik elkaar hiermee wel eens plaagden. Je kon als je op de bank zat, en de ander wilde langslopen, snel je voeten op de rand van de tafel zetten. Er ontstond dan een versperring. De ander mocht dan pas doorlopen, als ze dit liedje had gezongen.

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een K.

(week 4)
Brand in Mokum, brand in Mokum

De canon Brand in Mokum is waarschijnlijk vertaald uit het Engels.

De Engelse tekst, 'London's burning / Fetch the engines / Fire, fire / Pour on water' verwijst waarschijnlijk naar de Grote brand van Londen van 1666. Ruim 13.000 huizen en ruim 80 kerken gingen toen in vlammen op. De brand ontstond in een bakkerij.

Mokum is een bijnaam voor de stad Amsterdam. Deze naam werd aan de stad gegeven door de joodse bevolking. Het woord 'mokum' komt uit het Hebreeuws en betekent 'stad'.

Vermoedelijk heb ik dit liedje op de lagere school geleerd. M'n moeder meent zich in ieder geval te herinneren, dat m'n zus en ik het zongen en zij het van ons leerde.

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: Nederlandse canons met een B.

(week 3)
Als de grote klokke luidt

Het lied Als de grote klokke luidt werd al in de negentiende eeuw, maar waarschijnlijk al veel langer, gezongen tijdens de Ommegang van Mechelen (die, sinds 1492, eens in de 25 jaar plaatsvindt).

Tijdens de Ommegang worden grote reuzenfiguren rond de stad gedragen. In België kent meer meer van zulke reuzestoeten of stadsfeesten.

M'n moeder leerde dit liedjes op de kweekschool, van Renske Nieweg. Als kwekeling moest je niet alleen alle coupletten leren, maar het ook in do-re-mi kunnen zingen en de melodie kunnen noteren op een muziekblad.

Als kind vond ik het beeld van een naderende reus vrij griezelig. Gelukkig gaat hij dood en zal hij niet meer weerom komen..!

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: kinderliedjes met muziek met een A.

(week 3)
Un dun dip

Op de kweekschool werd een eenvoudige kleuterdreun als Un dun dip gebruikt om do-re-mi te leren zingen. Bij elke toon hoorde een bepaalde handbeweging (de do is een vuist, de re een platte hand, de mi is de hand overdwars, de fa de wijsvinger naar beneden, enzovoort).

Voor mij hoorde het, samen met 'Boer daar ligt een kip in 't water', bij de allereerste wijsjes die ik leerde spelen op de piano.

De Nederlandse Liederenbank heeft maar liefst ruim 150 tekstvarianten van dit rijmpje. Het zal altijd wel raadselachtig blijven wat de tekst betekent. 'Inne kanne dobbelmanne'? Maar het dreunt lekker weg!

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een U.

(week 2)
Jeroen, Jeroen

Het naamliedje Jeroen, Jeroen is geschreven door Marijke.

Niet dat ze er eens lekker voor is gaan zitten en op een ochtend een hele liedtekst bedacht, maar het groeide spelenderwijs, tijdens het badderen, spelen en wandelen. Meer dan tien jaar later kwam ze pas eens op het idee om het in een schriftje te schrijven.

Het is natuurlijk bedoeld als babyliedje, peuterliedje, maar wij bleven alle naamliedjes onze hele jeugd door zingen. En later verzonnen wij varianten op deze melodie voor nichtjes/kleindochters in de familie, omdat hij zo vrolijk is en je een kindje rechtstreeks toespreekt in de tekst. Dat doen maar weinig liedjes.

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een J.

(week 2)
Hoog is een berg, een berg vol sneeuw

Het liedje Hoog is een berg, een berg vol sneeuw komt uit het radioprogramma Radio Lawaaipapegaai (1976-1978). De tekst is van Burny Bos, de muziek van Joop Stokkermans.

Je kreeg van dit liedje altijd zin om van een lekker hoge berg af te gaan sleeën. En was er onverhoopt een winter met weinig sneeuw, kon je in ieder geval lekker met Wieteke van Dort meejodelen.

Marijke had het opgenomen op een casettebandje. Ik heb een stukje van die originele opname onder het liedje gezet. Leuk om de karakteristieke stem van Wieteke terug te horen!

Bladmuziek en mp3 van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een H.

(week 1)
Er was er eens een mannetje dat was niet wijs

Het kinderliedboekje Nederlandsche Baker- en Kinderrijmen uit 1894, verzameld door J. van Vloten, heeft dit liedje Er was er eens een mannetje dat was niet wijs al. Al loopt het met het mannetje slechter af dan in de versie die wij kenden...

Ieder klein kind doorziet natuurlijk bij de tweede regel al wat voor fout het mannetje begaat. Heerlijk dat de tekst dat nog eens twee keer nadrukkelijk bevestigt. Nee, zo dom als het mannetje zal het zingende kind nooit zijn..!

Echt een kinderliedje om te zingen in de winter. Warm van achter het vensterglas, met een warme beker choc, uitkijken over de berijpte bomen in de tuin en de bevroren vijver. Leuk om op dat ijs te staan, maar houd in de gaten of de dooi er niet aan komt!

Tekst en muziek van dit kinderliedje zijn natuurlijk te vinden op: Nederlandse kinderliedjes met een E.

(week 1)
Veel zingplezier!
tekst weblog: Rozemarijn.
<  december               februari  ><<   Zoek liedje Weblog Gastenboek   >>


  Naar boven             www.overtuin.net  


Volksliedjes       Popliedjes       Dutch children's songs

Home       Zoek       Links       Oproepjes       Gastenboek       Colofon