naambordje van nederlandse kinderliedjes met muziek kinderliedjeswebsite In de OvertuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit !


Kinderliedjes met beginletter:

       
       
       
       
       
       
       
       

Categorieën:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Achtergrondinformatie bij Radio Lawaaipapegaai
<<  Alle liedjes Lawaaipapegaai luisteren   Lp's Lawaaipapegaai luisteren  >>In 1976 kwam er op de AVRO Radio een opvolger voor het programma Kleutertje Luister. Het werd Radio Lawaaipapegaai. Wieteke van Dort presenteerde het kleuterprogramma samen met Burny Bos en aan de fenderpiano Joop Stokkermans. Het werd een langdurige samenwerking.


Buiten het zingen, verhaaltjes (onder meer over Elsje en Henkie), spelletjes spelen en toneelstukjes opvoeren werden de kinderen ook vertrouwd gemaakt met de wereld om zich heen door middel van hun leeftijdsgenootjes. Dit kon onder andere gaan over het verzorgen van een konijn maar ook serieuze zaken als overlijden kwamen aan de orde.


Het kleuterprogramma Radio Lawaaipapegaai werd internationaal bekroond met de 'Premios Ondas' in Barcelona voor het beste radioprogramma voor de jeugd. In 1977 kreeg Burny Bos van de Zilveren Reismicrofoon Jury een eervolle vermelding voor Radio Lawaaipapegaai en in 1978 kreeg hij een Edison voor het radioprogramma.


Het programma werd zo'n succes dat Burny Bos het ook voor televisie mocht maken. De eerste afleveringen werden uitgezonden onder de titel Studio Lawaaipapegaai, later werd dit gewijzigd in De Lawaaipapegaai presenteert: "Papelagaaiwaai".
Uitgezonden door: AVRO (14 oktober 1978 - 8 mei 1982); muziek: Joop Stokkermans en Gildo del Mistro; presentatie: Wieteke van Dort; productie en regie: Henk Renou.


Van Lawaaipapegaai zijn twee langspeelplaten verschenen, in 1977 en in 1978 (Deel 1 Philips 9293 011; Deel 2 Philips 9293025). Eén van de LP's werd in 1981 bekroond met een Edison.


Daarnaast kwamer er vier boeken uit met de verhalen en liedjes van Radio Lawaaipapegaai, waarin Wieteke de illustraties verzorgde.Beginliedje van het tv-programma


De Lawaaipapegaai presenteert: PAPELAGAAIWAAI!

Een huis met een dak en een schoorsteen erop
Het huis is van mij, in het huis woont een pop
Een bad en een keuken een trap en een gang
Een kleed in de kamer en bloemen behang

Hé jij ben je thuis
Kom op bezoek in het poppenhuis
Hé jij ben je daar
Kom op bezoek zet je stoeltje maar klaar

Een stoel met een leuning, een mini TV
Een kast met twee planken, een poppen-wc
Een lamp die kan branden, een bloem in een pot
Een bank voor het huis en een deur met een slot

Hé jij ben je thuis
Kom op bezoek in het poppenhuis
Hé jij ben je daar
Kom op bezoek zet je stoeltje maar klaar
Lp-hoes Lawaaipapegaai 1
Burny Bos


Burny Bos (8 april 1944, Haarlem) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekschrijver. Ook heeft hij aan veel kinderprogramma's op radio en televisie meegewerkt.


Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de Zilveren Reissmicrofoon Jury een eervolle vermelding voor Ko de Boswachter show en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de tv-serie van de Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre. Burny Bos is in 1998 uitgeroepen tot Omroepman van het jaar.


De laatste jaren heeft Bos zich toegelegd op het produceren van films. Met zijn maatschappij Bos Bros bewerkte hij een aantal boeken van Annie M.G. Schmidt tot familiefilms, daarmee de Nederlandse filmgeschiedenis bijna met een nieuw genre verrijkend. Hij ontving de Gouden Kalf voor de beste speelfilm in 1999 met Abeltje, en in 2002 met Minoes. Schmidts boeken Otje, Knofje en Ibbeltje werden bewerkt tot tv-serie.
Lp-hoes Lawaaipapegaai 2
Wieteke van Dort


Wieteke van Dort (16 mei 1943) is een Nederlandse actrice, cabaretiere en zangeres, die onder meer bekend is geworden door vele kinderprogramma's en de op Nederlands-Indië geïnspireerde Late Lien Show.


Van Dort werd geboren in Soerabaja in het toenmalig door Japan bezette Nederlands-Indië. Toen ze met veertien jaar in Nederland was, werd door Soekarno het buitenlands bezit genationaliseerd en bleven de Van Dorts noodgedwongen in Nederland.


In Den Haag kwam ze zonder diploma van de middelbare school en volgde, omdat ze te jong werd bevonden voor de toneelacademie, eerst een opleiding tot kleuterleidster. Daarna volgde alsnog een tweetal jaren op de toneelschool, maar ook dat werd niet met een diploma afgesloten. Desondanks kon ze toch terecht bij de Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena.


Na vier jaar kwam Van Dort tercht als cabaretiere bij Wim Kan en Corry Vonk. Na haar huwelijk met Theo Moody concentreerde ze zich met veel succes op radio en televisie. In De Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen was zij de 'deftige dame'. Eind jaren '70 was ze ook op tv te zien in het kinderprogramma Lawaaipapegaai.


Zie voor meer informatie: website Wieteke van Dort.
Alle informatie om beide lp's op cd te verkrijgen: klik hier.<<  Alle liedjes Lawaaipapegaai luisteren   Lp's Lawaaipapegaai luisteren  >>
Sluit dit venster om terug te gaan
naar de pagina met teksten van liedjes uit Radio Lawaaipapegaai.

Ben je rechtstreeks op deze pagina gekomen?
Klik dan hier om naar de liedjes te gaan.       


Volksliedjes       Popliedjes       Dutch children's songs

Home       Zoek       Links       Oproepjes       Gastenboek       Colofon